Πυραντίσταση

Πυρασφάλεια / Πυροπροστασία

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΝΤΟΧΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Τα κριτήρια της πυροπροστασίας για τα δομικά στοιχεία όπως το πάνελ καθορίζονται απο το διεθνές πρότυπο ΕΝ 13501-2.

Τα πάνελ της ΜοΤ ειναι πιστοποιημένα, όπως επιβάλλεται απο την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, βάσει του παραπάνω προτύπου και πιο συγκεκριμένα βάσει των δύο ακόλουθων  κριτήριων του:

Χρόνος Πυραντίστασης

(fire resistance acc. to EN 13501)

Το κριτήριο αυτο κατηγοριοποιεί τα δομικά προϊόντα αναλόγως του χρόνου που απαιτείται

α.ώστε να περάσει η φλόγα από την φλεγόμενη πλευρά στην μη φλεγόμενη (integrity)

β.ώστε να αναπτυχθεί είτε σημειακά θερμοκρασία άνω των 180οΚ είτε κατά μέσο όρο 140 οΚ επί του μη φλεγόμενου ελάσματος. (insulation)

Τα πάνελ της σειράς MoT- Lava και ομοιως της σειράς MoT –Optimum έχουν επιτύχει τους υψηλότερους χρόνους πυραντίστασης που φτάνουν έως τα 120min, τόσο για τα πάνελ πλαγιοκάλυψης οσο και της επικάλυψης.

Αντίδραση στη φωτιά – Ακαυστότητα

(Reaction to fire acc. to EN 13501) 

Το κριτήριο αυτό κατηγοριοποιεί τα δομικά προϊόντα αναλόγως των αερίων που εκλύονται κατά την καύση τους, και αναλόγως της μεταβολής της δομής τους κατά την διάρκεια της καύσης.

Όλα τα πάνελ της σειράς MoT- lava, MoT –optimum και MoT- thermA1 έχουν πιστοποιηθεί για την αντίδραση τους στη φωτιά με την υψηλότερη κατάταξη Α1.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς τα πάνελ δεν εκλύουν τοξικό καπνό, και η δομή τους δεν παρουσιάζει αλλοιώσεις όπως η δημιουργία σταγόνας και λοιπών αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με αναγνωριση σε όλη την Ευρωπαική Ένωση αλλά και την Μέση Ανατολή. Τα πιστοποιητικά μας συνοδεύονται απο την ανάλογη βεβαίωση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), που σύμφωνα με το άρθρο 14.3 της υπ.αριθμ. 39112 Φ.701.2 διαταγής του Α.Π.Σ. κρινεται απαραίτητη για την έγκριση του πιστοποιητικού.

fire resistnce classification mot

R: Φέρουσα ικανότητα (μόνο για πάνελ οροφής)

E: Συγκράτηση φωτιάς – ακεραιότητα κατασκευής

I: Θερμομόνωση

euroclasses
163o λεπτό καύσης πάνελ κατηγοριοποιημένο κατά Α1

163o λεπτό καύσης πάνελ κατηγοριοποιημένο κατά Α1

Τί είναι ασφάλεια?

H πυρασφάλεια είναι το σύνολο των πρακτικών που αποσκοπούν στη μείωση της καταστροφής που προκαλείται από μια πυρκαγιά.Στα μέτρα πυρασφάλειας περιλαμβάνονται εκείνα τα οποία προορίζονται για την πρόληψη της ανάφλεξης μιας ανεξέλεγκτης φωτιάς, και εκείνα που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν την ανάπτυξη και τα αποτελέσματα μιας πυρκαγιάς μετά την έναρξή της.
Στα μέτρα πυρασφάλειας περιλαμβάνονται εκείνα που έχουν σχεδιαστεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός κτιρίου ή υλοποιούνται σε δομές που έχουν ήδη κατασκευαστεί  και εκείνα που διδάσκονται στους ενοίκους του κτιρίου.
Οι απειλές για την πυρασφάλεια που συνήθως αναφέρονται ως κίνδυνο πυρκαγιάς. Ένας κίνδυνος πυρκαγιάς μπορεί να περιλαμβάνει μια κατάσταση που αυξάνει την πιθανότητα πυρκαγιάς ή μπορεί να εμποδίσει τη διαφυγή σε περίπτωση που προκύψει κάποια πυρκαγιά.Η επιλογή των πανέλων είναι πολύ σημαντική κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή. Τα πάνελ πετροβάμβακα με τις εξαιρετικές τους επιδόσεις δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά να επεκταθεί, δεν εκλύουν τοξικά αέρια και αναλόγως τα αίτια της πυρκαγιάς ίσως να εμποδίσουν και την αναβάθμιση της σε ένα καταστροφικό και δυστυχώς αρκετές φορές θανατηφόρο περιστατικό.

5o λεπτό καύσης πάνελ κατηγοριοποιημένο κατά Β-s2,d0

5o λεπτό καύσης πάνελ κατηγοριοποιημένο κατά Β-s2,d0

  • fire7
  • fire6
  • fire5
  • fire4
  • fire2
  • fire1

-Συμπερασματικά, για την ολοκληρωμένη λύση πυρασφάλειας απαιτείται συνδιασμος του χρόνου πυραντίστασης και  της αντίδραση στην φωτιά των δομικών στοιχείων.

-Βάσει των Ευρωπαικών στατιστικών στοιχείων καθε χρόνο 4.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και άλλοι 70.000 νοσηλεύνται απο πυρκαγιές. Παραπάνω από το 50% αυτών των κρουσμάτων- θανατηφόρων και μη- προκαλούνται από τους τοξικούς καπνούς της καύσης και όχι απο τα εγκαύματα.

-Στα πλαίσια της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος, και της περιουσίας είναι πλέον ενδεδειγμένος ο συνδιασμός και των δύο κριτηριών, ώστε να εξασφαλίζονται απο την κατασκευή των κτιριών και υποδομών οι καλύτερες συνθηκες για έγκαιρη και αποτελεσματική κατάσβεση της φωτιάς.